23ste NIDV Symposium en TentoonstellingNews

23ste NIDV Symposium en Tentoonstelling

gvo-111201-016_01Het NIDV, de stichting Nederlandse Industrie voor Defensie en Veiligheid, hield op 1 december haar drieëntwintigste jaarlijkse symposium en tentoonstelling in Ahoy in Rotterdam. Honderdveertig Nederlandse en buitenlandse bedrijven uit de defensie en veiligheidsbranches toonden hun producten aan een selectief publiek bestaande uit overheidsfunctionarissen en professionals. Op het symposium met als thema ‘samen innovatiever en veiliger’ gaven sprekers als minister Ivo Opstelten en generaal Peter van Uhm hun visie. De ongeveer drieduizend bezoekers kregen zo een uitstekende inkijk in de staat van de Nederlandse defensie- en veiligheidsindustrie.

Het is niet mogelijk om een compleet overzicht te geven van alles wat er te zien en te horen was. Een dag als deze is wel een goede manier om erachter te komen wat er speelt of gaat spelen in deze sectoren. Wij beperken ons op de defensiekant, hoewel er vele raakvlakken en overlappingen zijn met de veiligheidssector.

gvo-111201-008_01

Wat meteen opviel was het grote aantal wielvoertuigen in dezelfde klasse die door diverse fabrikanten werden getoond. Het gaat hier om de ‘light tactical armored vehicles’ met een maximaal beladen gewicht van rond de tien ton. Vrijwel alle Europese fabrikanten toonden hun model op de tentoonstelling. De operaties in Afghanistan toonden aan dat de Nederlandse krijgsmacht een voertuig mist in deze klasse. De Bushmaster is een klasse groter en de Mercedes-Benz is totaal ongepantserd en erg kwetsbaar. De LTAV zit daar precies tussen in met een hoge graat van bescherming en goede mobiliteit.
In een apart artikel komen we uitgebreid terug op een van hen, de Eagle.

gvo-111201-010_01kopie

Van de grote voertuigen is het een kleine stap naar robots. Een grote speler in die markt is iRobot uit de Verenigde Staten. Met meer dan drieduizend afgeleverde PackBots wereldwijd kan dit bedrijf bogen op een grote staat van dienst. Ze zijn dan ook met recht trots op het gebruik van hun UGV’s (Unmanned Ground Vehicles) door het Amerikaanse leger in Irak en Afghanistan. Daar hebben deze iRobots al vele levens gered. Steeds voegt het bedrijf nieuwe functionaliteiten toe, zoals het automatisch terugkeren naar de startplek.

gvo-111201-004_01 gvo-111201-007_01

Al vele jaren wordt er gesleuteld aan de uitrusting van de soldaat zelf. Alles is en wordt geprobeerd om het leven van de soldaat op de grond makkelijker en effectiever te maken. Daarbij wordt dankbaar gebruik gemaakt van technologische vooruitgaan in de automatisering en informatietechnologie. Het Franse Sagem bouwt al vele jaren aan FELIN. Op de beurs toonde het bedrijf het systeem zoals dat in december 2011 voor het eerst zal worden ingezet in Afghanstan. Dan zal het eerste compleet met FELIN uitgeruste regiment op uitzending gaan.

felin felin-2

Als basis dient een vest met daarop een kleine computer, twee batterijen, een radio, GPS en een PDA. Daarnaast zijn er enkele speciale richtmiddelen ontwikkeld die zelfstandig kunnen worden ingezet op het persoonlijke wapen maar ook kunnen worden gekoppeld aan het systeem dat de soldaat draagt. Bij dit laatste is het mogelijk om beelden vanuit de kijker op afstand te bekijken en door te sturen naar hogere niveaus.

gvo-111201-019_01 gvo-111201-022

Om bij de soldaat te blijven, Cobbs Industries toonde samen met de Noorse fabrikant NFM het GARM kleding en uitrusting systeem. Op het eerste gezicht een onopvallend product tot het nader wordt bekeken. In testen samen met het Noorse leger kwam de brandbaarheid van militaire kleding en persoonlijke uitrusting schokkend aan het licht. NFM ontwikkelde daarop een op elkaar afgestemde kleding- en uitrustingslijn met in alle lagen brandwerendheid. In een apart artikel komen wij op GARM terug.

SafeTactics uit Amersfoort toonde persoonlijke uitrusting van het nieuwe en innovatieve Amerikaanse merk First Spear. In nauwe samenwerking met leden van diverse speciale eenheden heeft dit merk een aantal radicale ontwerpen in de markt gezet en in een aantal maanden een uitstekende reputatie opgebouwd in de wereld van Special Forces.

gvo-111201-015_01 gvo-111201-014_01

Er was natuurlijk nog veel meer te zien maar er is nu eenmaal niet genoeg tijd in een dag. De vierentwintigste uitgave van het NIDV symposium en tentoonstelling vindt plaats op 15 november 2012.

Related Posts

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.