Duitse elite-eenheid KSK aangepakt om rechts-extremismeNews

Duitse elite-eenheid KSK aangepakt om rechts-extremisme

De Duitse minister van Defensie Kramp-Karrenbauer heeft hard ingegrepen bij de KSK (Kommando Spezialkräfte), de Duitse tegenhanger van ons Korps Commandotroepen. Een compagnie wordt compleet opgeheven. Gisteren lichte te minister de Defensiecommissie van het Duitse parlement in over de maatregelen.

Een dik rapport, 55 bladzijden, leverde de werkgroep KSK in nadat zij afgelopen mei door de minister was ingesteld. Zij deed dit nadat er weer meldingen waren binnen gekomen over rechts-extremistische voorvallen bij de KSK. Daarnaast heeft de Duitse politie bij een inval bij een KSK-militair wapens, munitie en springstoffen aangetroffen.

2e compagnie opgeheven

Op grond van het rapport besloten minister Kramp-Karrenbauer en Generalinspekteur Zorn de KSK te herstructureren. De 2e compagnie wordt direct opgeheven. In deze compagnie deden zich de meeste bekend geworden misstanden voor.

Ook de opleiding wordt aangepakt. Deze komt per direct onder de verantwoording van de Infanterieschule des Heers. De opleiding wordt als zwakke schakel gezien in de strijd tegen rechts-extremisme omdat daar de cultuur van de eenheid mede wordt bepaald. Onlangs schreef een kapitein een persoonlijke brief aan de minister waarin hij diep inging op de misstanden. Daarin repte hij over de rechts-extremistische tendensen en een giftige eenheidscultuur.

Oefeningen en uitzendingen afgezegd

Met onmiddellijke ingang zijn alle oefeningen afgelast voor de eenheid en zijn alle internationale samenwerkingen opgeschort.

De structuur van de eenheid zal ook worden aangepakt. Voor sleutelposities wordt de tijd dat deze door dezelfde persoon mag worden bekleedt, beperkt. De teams zullen ook tussen de compagnieën roteren. Het onderzoek toonde ook aan dat er munitie en springstoffen zoek zijn. Dat moet in de toekomst beter gecontroleerd worden en er komt een complete inventarisatie.

De eenheid krijgt van de minister tot eind oktober om schoon schip te maken en te laten zien dat de maatregelen effect hebben. Als dat de eenheid niet lukt zal de vraag gesteld worden of de KSK in de huidige vorm en in dezelfde kazerne kan blijven bestaan.

Related Posts

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.