Groene baret en uniek naslagwerk uitgereikt aan 19 nieuwe commando’sFeatured

Groene baret en uniek naslagwerk uitgereikt aan 19 nieuwe commando’s

Deze dag zullen jullie je leven lang niet meer vergeten”, aldus Commandant Korps Commandotroepen (C-KCT) kolonel Jan Swillens in zijn toespraak tijdens de baretuitreiking aan 19 nieuwe commando’s. De kernwaarden moed, beleid, trouw, eer en trots die het fundament vormen van het Korps Commandotroepen, waren de rode draad in zijn toespraak.

Eerder had Commandant der Strijdkrachten (CDS) generaal Tom Middendorp in zijn toespraak al gewezen op het belang van de commando’s in de huidige krijgsmacht. De bereidheid tot inzet van Special Operations Forces is hoger dan ooit terwijl de drempel om in te zetten lager is! “De kans dat jullie voor ernstsituaties worden ingezet de komende jaren is groot”. (Toespraak CDS: Klik hier!)

Speciale gasten op deze feestdag voor het Korps waren CDS generaal Tom Middendorp, Commandant Opleidings- en Trainingscommando brigade-generaal Otto van Wiggen (oud C-KCT) en burgemeester van Roosendaal mr. Jacques Niederer. Laatstgenoemde miste overigens deze dag voor de derde keer op rij een geplande tandemsprong vanwege de laaghangende bewolking. Voor zover het gezegde ‘driemaal scheepsrecht’. Maar het moet toch een keertje lukken.

D140711LW0142

De ceremonie volgens de tradities van hét keurkorps van de Koninklijke Landmacht werd bijgewoond door een groot aantal belangstellenden. Na de ceremoniële baretuitreiking werd de ‘bestman’ van lichting 14-03 toegedronken door C-KCT en de ‘bestman’ van de vorige lichting. Na het officiële deel kreeg de oudere lichting de kans om de nieuwe baretten nat te maken en konden familie en vrienden eindelijk de mannen feliciteren met het succes. Na een welverdiende vakantie gaan de 19 geslaagden in augustus verder met de Voortgezette Commando Opleiding, ofwel VCO met daarin veel specialistische individuele- en ploegopleidingen. Dutch Defence Press wenst de 19 nieuwe commando’s proficiat en succes tijdens de VCO!

Tijdens de feestelijkheden rond de brevetering van de nieuwbakken commando’s in de ‘all ranks’ kantine werden ook de eerste exemplaren van het langverwachte boek ‘Commando’ door de schrijvers Hans van de Wall en Rien Stegman uitgereikt aan C-KCT en de CDS. Beide oud-commando’s deden dit met een glimlach van oor tot oor!

IMG_0705

Maar liefst vier jaar hebben deze doorbijters al hun vrije tijd opgeofferd om tot dit resultaat te komen! Het eindresultaat is dan ook iets om trots op te zijn. Vier jaar van onderzoek, interviews, schrijven etc. heeft geresulteerd in een prachtig standaardwerk over de Nederlandse ECO, ofwel Elementaire Commando Opleiding. Volgens Hans en Rien één van de langste en zwaarste opleidingen ter wereld in zijn categorie. Naast de ECO krijgen de geschiedenis en andere onderwerpen die rechtstreeks met de Commando-opleiding te maken hebben ruimschoots de aandacht. Een zeer openhartig boek ook over deze toch een beetje geheimzinnige opleiding waar net zoals bij het voetballen elke commando een eigen mening heeft.

D140711LW1104

De 19 kort daarvoor net nieuw gebrevetteerde commando’s vielen gelijk met de neus in de boter. Naast een ‘Ben Nevis’ uit het bijbehorende tinnen bekertje mochten ze ook een exemplaar van het prachtige boek ‘Commando’ in ontvangst nemen. Kunnen ze nog eens nalezen wat ze de afgelopen 8 weken, net als de tienduizend die ze voor zijn gegaan, allemaal doorstaan hebben.

IMG_0723

Op de vraag of de twee nog steeds vrienden zijn na 4 jaar geploeter, antwoordden beiden volmondig “ja!” Knap! Het boek is met meer dan 400 pagina’s en meer dan 2½ kg zo dik en zwaar geworden dat het niet in de reguliere brievenbus zal passen.

IMG_0743

Voorinschrijving gemist? Niet getreurd, het boek ‘Commando’ is nog steeds te koop! Dát wilt u toch niet missen?

boek-HB-BEWERKT-2

Bestel hem op: www.boekcommando.nl

Related Posts

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.