Nederlandse militair sneuvelt bij aanslag UruzganNews

Nederlandse militair sneuvelt bij aanslag Uruzgan

Bij een aanslag met een geïmproviseerd explosief zijn op zaterdag 22 mei 2010 in Uruzgan 3 personen gesneuveld, onder wie de 25-jarige Nederlandse korporaal der eerste klasse Luc Janzen. Hij kwam samen met een Franse militair en een Afghaanse tolk om het leven. Ook raakten bij dezelfde aanslag 4 Nederlandse militairen gewond, onder wie 2 zwaar. Commandant der Strijdkrachten generaal Peter van Uhm heeft dit bekendgemaakt.

Korporaal Janzen is, net als 3 van de gewonden,  afkomstig van 42 Pantserinfanteriebataljon Limburgse Jagers, gelegerd te Oirschot. De vierde gewonde militair komt van 12 Infanteriebataljon Regiment van Heutsz in Schaarsbergen.

Te hulp geschoten

Korporaal Janzen maakte in Uruzgan deel uit van de Nederlandse eenheid die als Quick Reaction Force stand by staat om ondersteuning te leveren aan anderen. Hun hulp werd ingeroepen door een patrouille van Afghaanse en Franse militairen, die op ongeveer 10 kilometer ten oosten van Deh Rawod een geïmproviseerd explosief (IED) hadden gevonden. Nadat de Nederlandse eenheid het explosief had geruimd en de locatie verliet, reed hun Mercedes Benz op een andere IED. De aanslag vond plaats vlakbij patrouillebasis Anar Juy aan de rand van de Tangivallei, waar Afghaanse en Franse militairen zijn gelegerd. In dit gebied, dat nog niet geheel onder controle is van de Afghaanse overheid, worden regelmatig explosieven aangetroffen.

media_xl_142203

Verhoogde activiteit

Generaal Van Uhm kenmerkte dit jaargetijde als een periode met een verhoogde activiteit van de tegenstanders. “Een herkenbaar patroon waar we ruim van te voren op anticiperen. Ondanks dat zijn aanslagen zoals deze nooit helemaal uit te sluiten. De inzet van de Nederlandse militairen blijft er op gericht dat er een betere toekomst voor de Afghaanse bevolking wordt opgebouwd. Afghanistan mag niet meer afglijden naar een vrijplaats voor terrorisme. Onze werkzaamheden gaan door totdat de laatste Nederlandse militair van de Task Force Uruzgan is vertrokken.”

Condoleanceregister geopend

In het condoleanceregister dat het ministerie van Defensie op zijn website heeft geopend, laten demissionair minister Eimert van Middelkoop, Commandant der Strijdkrachten generaal Peter van Uhm en secretaris-generaal Ton Annink weten diep geschokt te zijn: “Zij kwamen om door een laffe aanslag in Uruzgan, waarbij eveneens vier Nederlandse collega’s gewond raakten. Wij leven ten diepste mee met de nabestaanden van de gesneuvelden.”

Lees hier de persverklaring van de CDS generaal Peter van Uhm.

Bijzondere appèls in Afghanistan

De Battle Group en de Task Force Uruzgan hebben op Kamp Holland vanmorgen om 10:00 uur een bijzonder appèl gehouden. Zij stonden stil bij het sneuvelen van korporaal der eerste klasse Luc Janzen, de Franse genie-kapitein en een Afghaanse tolk. 4 Nederlandse militairen raakten gewond bij de aanslag.

Battle Group commandant, luitenant-kolonel Huub Klein Schaarsberg, sprak over de aanslag en de toestand van de gewonden. “We staan nu stil bij Luc en zijn nabestaanden. Voor ons is het een zware klap. Voor het thuisfront is het niet te beschrijven. Maar we moeten verder. Help elkaar, steun elkaar en let op elkaar.”

Waarnemend commandant overste Bas Brust sprak de militairen en burgers toe tijdens het TFU appèl. Hij drukte uit wat iedereen op dat moment voelde: “Het verlies en het verdriet is groot”. Enkele uren na het incident had hij telefonisch contact met de commandant van Task Force Uruzgan, brigadegeneraal Kees van den Heuvel, die op dit moment in Nederland is. Aan het einde van de appèls werd een minuut stilte in acht gehouden.

De Nederlandse en Franse vlag hangen ook elders in Afghanistan halfstok. Door de beschieting van Kandahar Airfield (KAF) kon contingentscommandant commandeur Henk Itzig Heine pas gisteravond laat het trieste nieuws aan de Nederlandse gemeenschap overbrengen.

Bezinningsdienst

Op deze eerste Pinksterdag kwamen de Nederlandse militairen op KAF bijeen tijdens een appèl. Aansluitend vond een bezinningsdienst plaats waar de foto van Luc werd getoond. Ook waren de gedachten bij de vier Nederlanders die bij de aanslag gewond zijn geraakt en werden voor de twee buitenlandse collega’s kaarsjes aangestoken. Aansluitend is het condoleanceregister op KAF geopend in de Churchroom van de Echos.

Contingentscommandant Itzig Heine: “namens alle Nederlandse militairen in Uruzgan, Kandahar Air Field en Kabul betuigen wij ons medeleven. Onze gedachten gaan uit naar de familie en vrienden van Luc. Wij wensen u veel sterkte bij het verwerken van dit grote verlies.”

Condoleanceregister en avondwake in Uruzgan

Het condoleanceregister voor korporaal der eerste klasse Luc Janzen in de kapel op Kamp Holland is vandaag om 13:00 uur geopend. Luc kwam gisteren om toen zijn Mercedes terreinwagen op een bermbom reed. Het register op Kamp Holland blijft nog enige tijd liggen zodat de militairen die zich momenteel op een buitenpost bevinden de mogelijkheid hebben om te tekenen. Veel militairen in Uruzgan hebben hun medeleven al getoond.

condoleance_tcm46-161893

Avondwake

Vanaf 19.00 uur was op Multinational Base Tarin Kowt voor de collega’s de avondwake opengesteld. Vanaf 20.00 uur was voor alle andere medewerkers van Task Force Uruzgan de mogelijkheid hun betrokkenheid te tonen en afscheid van Luc te nemen. Ook op Kandahar Airfield is een condoleanceregister geopend.

Collega’s in Afghanistan nemen afscheid van korporaal Luc Janzen

De collega’s van Task Force Uruzgan op Multinational Base Tarin Kowt hebben vandaag afscheid genomen van korporaal der eerste klasse Luc Janzen. Hij sneuvelde afgelopen zaterdag toen zijn terreinwagen op een geïmproviseerd explosief reed.

Bij deze aanslag sneuvelden ook de Franse kapitein Barek Deligny en een Afghaanse tolk. Na de afscheidsdienst volgde een indrukwekkende ramp ceremony. Zijn directe collega’s begeleiden hem op zijn laatste reis naar Nederland.

Twee Chinook transporthelikopters van Kandahar Air Field haalden vanmorgen eerst het betrokken peloton in Deh Rawod. Het peloton heeft persoonlijk afscheid kunnen nemen, aansluitend volgde de afscheidsdienst.

De dienst vond plaats in de Apache-onderhoudshangaar op Kamp Holland en was volledig gevuld met Afghanen, Amerikanen, Australiërs, Fransen, Nederlanders, Singaporezen, Slowaken, militairen en burgermedewerkers van Task Force Uruzgan. De Nederlandse contingentscommandant, commandeur Henk Itzig Heine, was met een Nederlandse vertegenwoordiging van Kandahar Airfield overgekomen om bij de dienst aanwezig te zijn. In de hangaar hing een grote foto van Luc Janzen. De afscheidsdienst werd opgeluisterd met verschillende muzieknummers en een fotopresentatie. Zijn pelotonscommandant en beste vriend hield een korte toespraak. De commandant stelde dat ze Luc niet vlug zullen vergeten, hij was rustig en had altijd zijn zaken goed voor elkaar.

Ook de commandant van de 42 NLD Battle Group Limburgse Jagers, luitenant-kolonel Huub Klein Schaarsberg sprak tijdens de afscheidsdienst: “Luc, een goed gevoel en trots heb ik nu alleen omdat ik zie hoe je maten, maar ook alle anderen zich inspannen om dit afscheid zo waardig als mogelijk te maken. Voor de rest heb ik een leeg gevoel. Leeg omdat we in jou een fantastische maat hebben verloren maar ook omdat ik besef dat je thuisfront nog veel meer heeft verloren.”

Na de afscheidsdienst begeleidde het peloton van Luc Janzen de kist naar het vliegveld. De stoet werd vooraf gegaan door een Canadese doedelzakspeler. Langs de gehele route naar het vliegveld bij Kamp Holland vormden honderden Nederlandse, Australische, Amerikaanse en Afghaanse militairen een erehaag. Zo brachten zij de omgekomen militair de allerlaatste groet en de allerlaatste eer. Bij de twee Chinook helikopters die gereed stonden vuurden de artilleristen met hun Pantzerhouwitzer twee saluutschoten af. Vlak voor het moment waarop de kist de Chinook werd binnengedragen, vlogen drie Apache helikopters van de Nederlandse Air Task Force een missing man formatie over de aangetreden militairen. Samen met zijn peloton en onder escorte van drie Apache helikopters vlogen ze terug naar Deh Rawod. Vanaf daar volgde de reis naar Kandahar Air Field.

Op Kandahar Airfield stond een Nederlands C-130 Hercules vliegtuig gereed. De collega’s die bij dezelfde aanslag gewond raakten, brachten samen met de Nederlandse militairen een laatste eregroet en toonden diep respect aan de collega die het hoogste offer heeft gegeven voor een betere toekomst van Afghanistan.

Related Posts

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.