Korpsherdenking Nationale ReserveFeatured

Korpsherdenking Nationale Reserve

Gisteren heeft het Korps Nationale Reserve bij de jaarlijkse nationale korpsherdenking bij het monument ‘Als ’t Moet’ op het militair Ereveld Grebbeberg de gevallenen vrijwilligers herdacht. Op 4 augustus 1914 is de Vrijwillige Landstorm opgericht, waarvan het huidige Korps Nationale Reserve de voortzetting is. Daarom geldt 4 augustus als de dag waarop het korps stilstaat bij de gevallenen militairen van dit korps en haar voorgangers. Het doet recht aan de vele gevallenen van de Vrijwillige Landstorm uit de meidagen van 1940, en aan een gevallene Natres vrijwilliger tijdens de Korea oorlog, maar zal ook – als onverhoopt in de toekomst militairen van ons korps bij een inzet omkomen – de plek zijn waar alle gevallenen op gepaste wijze worden herdacht.

Korpscommandant luitenant-kolonel Hans Berding opende de ceremonie met een toespraak, daarna droeg de ceremoniemeester Kapitein Ayelt Gijzen een bijzonder verhaal voor van een gevallen Landstormer. Deze vrijwilliger is postuum onderscheiden met het bronzen kruis voor zijn dappere laatste optreden voordat hij om het leven kwam. Vervolgens besteedde Aalmoezenier Niek Nijhuis, in een bijzondere toespraak met overdenkingen en overwegingen, aandacht aan een lid van de vrijwillige Landstorm die in de meidagen van 1940 gevallen is nabij Dordrecht.

Kransen werden gelegd namens de Koninklijke Landmacht, Het Korps Nationale Reserve, het Instituut Inspecteur Generaal der Krijgsmacht, de Stichting de Nationale Landstorm Commissie, de gemeente Rhenen en de Oorlogsgravenstichting. Onder leiding van de Paradecommandant Majoor Cees Spee werd een strakke en mooie ceremonie gehouden.

Het credo van de Vrijwillige Landstorm was Als`t Moet. Een begrip dat anno 2021 nog altijd krachtig en actueel is. Het Korps Nationale Reserve is met recht trots op haar monument.

https://www.defensie.nl/organisatie/landmacht/eenheden/natres

Majoor Fred Warmer

Related Posts

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.