Jachtvliegers in de Koude Oorlog.Review

Jachtvliegers in de Koude Oorlog.

-Flirten met de dood?-

In Nederland is er niet echt een traditie als het gaat om non-fictie boeken geschreven door militairen. In het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten komen na elk gewapend conflict altijd wel een aantal biografische boeken uit van militairen die aan het conflict hebben deelgenomen. De boeken geschreven door Nederlandse militairen zijn toch wel zeldzaam. Als er dan ook een boek uitkomt, ben ik altijd bijzonder geinteresseerd. Als oud-Luchtmachter was ik dan ook reuze benieuwd naar het boek Jachtvliegers in de Koude Oorlog, samengesteld door Commodore-vlieger b.d. Steve Netto.

jachtvliegerssna_480Jawel, samengesteld. In ben er heilig van overtuigd dat Steve het boek makkelijk zelf had kunnen vullen met eigen verhalen uit de 37 jaar dan hij diende als jachtvlieger in de donkere periode na de Tweede Wereldoorlog. Toch heeft hij er voor gekozen om voornamelijk anderen aan het woord te laten. Het jachtvliegers-wereldje is niet heel groot en door zijn lange diensttijd kent Steve Netto veel collega’s. Na een oproep kwamen de verhalen en foto’s al snel binnen.

De verhalen en anekdotes zijn in zeventien hoofdstukken verdeeld. Daarbij is niet gekeken naar de tijd waarin het speelt maar meer naar de gebeurtenis zelf. Zo staan verhalen over de Sabre naast die over de Fighting Falcon. Dat geeft lekker wat afwisseling bij het lezen. Je kunt ook gewoon door het boek bladeren tot je iets tegen komt wat je interesseert.
Uiteraard heb ikzelf eerst gezocht naar verhalen uit mijn periode bij de Luchtmacht, tijdens de invoering van de F-16 op Leeuwarden. Het verhaal over de laatste F-16 vlucht van de RAF exchange vlieger Scotty is er zo een. Ik herinner mij deze kleine roodharige Schot nog goed als hij bij ons op Wing-Ops de sleutel van de QRA kwam halen. En hoe hij aan het einde van een Taceval een negental kisten verzamelde om zo aan het einde van de missie in Red Arrows formatie over de basis te komen.

In het boek doet Steve Netto zelf verslag van het leven op Volkel tijden de Cuba-crisis in 1962. Hij onthuld dat er tijdens de laatste dag van die crisis twaalf Thunderstreaks met elk een atoombom onder de vleugel klaarstonden om binnen vijftien minuten op te stijgen richting Oost-Duitsland. Ook onthuld hij dat er in die jaren ongeveer vijftig Amerikaanse B28 atoombommen lagen opgeslagen en dat er altijd vier F-84F’s met nucleaire bewapening op alert stonden.

Naast de serieuze verhalen is er voldoende om met een glimlach op het gezicht verder te lezen. De oude Europese verhoudingen worden weer eens voor het voetlicht gehaald. Zo moet er om het neutrale Zwitserland en Oostenrijk heen worden gevlogen op weg naar Italië. Om vervolgens in Frankrijk en Italië geconfronteerd te worden met geen of slecht Engels sprekende verkeersleiders. Hoe anders is dat nu.

f84vlieger2_480Zo heeft het boek voor iedereen die bij de Koninklijke Luchtmacht heeft gewerkt wel een aantal verhalen die herkenning oproepen, of weer andere mooie verhalen. Maar ook voor niet Luchtmachters is het een leuk boek. De ruim 160 verhalen geven een goed sfeerbeeld van de afgelopen 40 jaar. De periodes krijgen allemaal aandacht en de verschillen zijn groot. Van de tijd dat alles kon en mocht tot de meer gestructureerde tegenwoordige tijd. Ook de jachtvliegers van de Marine Luchtvaart Dienst hebben een aantal verhalen ingeleverd bij Netto. Het zijn er niet veel maar geven toch een leuk inkijkje in die wereld.
De meer dan tweehonderd foto’s komen voor een groot deel uit het privé-archief van de inzenders en zijn meestal nog niet eerder gepubliceerd.

Het boek wordt uitgeven door Martin Leeuwis, zeer bekend van de boeken met luchtvaarthumor die hij samen met cartoonist Ton van Andel al vele jaren uitgeeft. Het duo heeft een aantal anekdotes in het boek in stripvorm gegoten.
Het 304 pagina’s dikke boek kost slechts 19,95 en is in de boekhandel verkrijgbaar of te bestellen via de website www.jachtvliegersboek.nl.

Naam: Jachtvliegers in de Koude Oorlog “flirten met de dood?-
Auteurs: Steve Netto en Martin Leeuwis
Uitgever: Leeuwis Publications, Vlijmen 2010
ISBN: 978 94 90008 04 8
Trefwoord: luchtvaart
Prijs: 19,95
Website: www.jachtvliegersboek.nl

Related Posts

1 Comment

 1. Lars van Lier
  4 november 2010 at 19:59

  Prima, deze aandacht voor defensie zaken en de koude oorlog !
  Voor meer Koude Oorlog :
  http://lars-van-lier.blogspot.com/2010/09/cold-war.html

  Met vriendelijke groet,
  Lars

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.