First Aircraft Arrival F-35Featured

First Aircraft Arrival F-35

De lucht is strak blauw. Het weer is prachtig op deze laatste dag van oktober. Maar het is koud, heel koud. En de wind komt ook nog eens uit de verkeerde richting. De meer dan tweeduizend genodigden op de twee tribunes ondergaan het gelaten. Het ongemak is vergeten als de ster van de dag met bulderend geraas over hun hoofden zijn entree maakt. De eerste operationele F-35A Lightning II (ook bekend als de JSF) voor de Koninklijke Luchtmacht (KLu) arriveert op Vliegbasis Leeuwarden.

Het is niet de eerste keer dat Nederlandse F-35’s ons land aandoen. In 2016 deden ze dat voor het eerst toen de twee Nederlandse testtoestellen uit de Verenigde Staten over kwamen vliegen voor de zogenaamde belevenis-vluchten. In 2018 voerden twee kisten op een gesimuleerde operationele missie vanuit de VS een bombardement uit op de range op Vlieland. Daarna bleven ze in het land voor de Luchtmacht Open Dagen.

Maar deze keer is het anders. De F-009 blijft hier en is de eerste operationele kist van de KLu. Het is tevens de eerste in Italië door Leonardo geassembleerde F-35. Alle volgende vliegtuigen zullen ook uit de fabriek in Cameri komen. De eerste acht F-35’s werden bij de fabrikant Lockheed Martin. Nummer F-001 en F-002 zijn de testtoestellen en staan op Edwards Airforce Base in Nevada. F-003 tot en met F-008 zijn de toestellen die worden gebruikt voor het opleiden van de vliegers. dat gebeurd op Luke AFB in Arizona.

De Luchtmacht heeft groots uitgepakt voor deze mijlpaal. Zoals gezegd meer dan tweeduizend genodigden vullen twee tegenover elkaar geplaatste tribunes. Aan een kant speelt het Luchtmachtorkest moderne muziek. aan de andere kant staan twee giga videoschermen. In het midden, totaal onbeschut, een klein podium waar staatssecretaris van Defensie Barbara Visser de eerste speech houdt. Ze wordt gevolgd door onder andere generaal Dennis Luyt, commandant Luchtstrijdkrachten en de basiscommandant Arnoud Stallmann. De kersverse burgemeester van Leeuwarden, Sybrand Buma doet ook een duit in het speech-zakje.

Een prachtige dag met een klein schoonheidsfoutje. De aankomst van de F-35 werd vertraagd door een F-16 van de vliegbasis Volkel. Deze kreeg in de buurt van Leeuwarden rook in de cockpit en dat betekend een voorzorgslanding. Dat betekende ook dat de brandweer, die keurig stond opgesteld om de kist met een fraaie waterboog te verwelkomen, moest uitrukken. Gelukkig waren ze op tijd terug maar was er tijdens de uitruk een knop van de blusinstallatie omgezet. Hierdoor werd het geen waterboog maar een schuimboog die het toestel met een witte schuimlaag bedekte. Dat betekende een wasbeurt nadat de gasten waren vertrokken.

Ondanks de foamparty is het de Luchtmacht gelukt een prachtig evenement neer te zetten. Deze mijlpaal verdiende het om zo uit te pakken. De mannen en vrouwen van voorlichting verdienen een pluim. Namens DDP bedankt voor de gastvrijheid.

Related Posts

1 Comment

  1. First Aircraft Arrival F-35 – Gerard van Oosbree
    14 mei 2021 at 20:32

    […] A publicity nightmare for the airforce who was quick to give an explanation. But that was debunked just as quick by the media that was present on scene. The fire-truck shooting the foam was not the one that was called away just before the event to an emergency on base. the whole event did raise a lot of publicity, but not as hoped. The story can be read on my defence website. […]

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.