Einde van een tijdperk?

Einde van een tijdperk?

Op woensdag 2 januari keerden in totaal zes Nederlandse F-16’s terug naar Nederland. Twee dagen eerder vlogen de gevechtsvliegtuigen nog boven Syrië in de strijd tegen terreurorganisatie IS. Van wapeninzet tot terug op de thuisbasis in twee dagen. Hiermee kwam een einde aan drie jaar van operaties van de Air Task Force Middle East (ATF ME) vanuit Jordanië. Na 25 jaar continue inzet, beginnend met operaties boven voormalig Joegoslavië tot aan de inzet boven Syrië, is er wellicht een einde gekomen aan de operationele inzet van Nederlandse F-16’s buiten de landsgrenzen.

De Koninklijke Luchtmacht staat dit jaar voor een belangrijke transitie. Eind dit jaar worden de eerste F-35’s (Joint Strike Fighter) verwacht op Leeuwarden. Voor de squadrons daar komt alles in het teken te staan van de transitie van F-16 naar F-35. Piloten en grondpersoneel worden omgeschoold en de basis wordt in gereedheid gebracht om dit vijfde generatie gevechtsvliegtuig te ontvangen. Daarnaast moet daar ook alles in gereedheid worden gebracht voor een ander nieuw type vliegtuig, de MQ-9 Reaper UAV. Voor directeur Operaties commodore-vlieger André Steur mag het dit jaar dan ook zonder buitenlandse operaties. Het wordt toch wel druk met het bewaken van het luchtruim en de beschikbaarheid voor de NATO flitsmacht.

Om de vliegers te verwelkomen waren naast Steur ook de Commandant Luchtstrijdkrachten luitenant-generaal Dennis Luyt en enkele naast familieleden naar vliegbasis Volkel gekomen. Daar landden vier van de zes Vipers. De andere twee vlogen door naar Leeuwarden. Na de landing verzorgde de brandweer van de basis voor een eerbetoon met een waterboog. Luyt en Steur verwelkomden de vliegers met een welverdiende fles bier. Niet verkeerd na een alcoholvrije uitzending.

Related Posts

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.