Defensie staat online stil bij 4 meiNews

Defensie staat online stil bij 4 mei

Persbericht Defensie | 1 mei 2020 – 14:33

Het Ministerie van Defensie staat dit jaar online stil bij 4 mei. Normaal organiseert Defensie talloze herdenkingen of woont personeel herdenkingen bij, nu wordt er vooral thuis herdacht. Daarom livestreamt Defensie op 4 mei via haar online kanalen een speciaal programma waarin de slachtoffers herdacht worden en een boodschap doorklinkt over het belang van het beschermen van vrijheid.

Het programma start om 19:45 uur met een videoboodschap waarin de minister, staatssecretaris, secretaris-generaal en de Commandant der Strijdkrachten spreken over het belang van het beschermen van vrijheid. Ook de commandanten van de 6 defensieonderdelen doen hieraan mee. In deze onzekere tijden vindt Defensie het belangrijk om verbondenheid uit te stralen.

Aansluitend wordt overgeschakeld naar de plechtigheden op de Dam waar kort voor 20:00 uur het signaal Taptoe wordt ingezet door een hoornblazer van de Koninklijke Luchtmacht. In het programma wordt geschakeld naar 6 locaties van historisch of symbolisch belang waar collega-trompettisten van alle krijgsmachtdelen het signaal taptoe blazen. Deze locaties zijn het Binnenhof, de Grebbeberg, Schiphol, de John Frostbrug in Arnhem, het Kazemattenmuseum op de Afsluitdijk en nabij het Olympisch Stadion in Amsterdam. De locaties waar gespeeld wordt zijn niet toegankelijk voor publiek. Met deze actie sluit Defensie aan bij de oproep van het Nationaal Comité 4 en 5 mei om het Taptoesignaal mee te spelen. Afsluitend wordt teruggeschakeld naar de Dam voor de twee minuten stilte en het Wilhelmus.

Naast het online programma nemen vertegenwoordigers van Defensie deel aan een aantal fysieke herdenkingen in het land, waarbij de richtlijnen van het RIVM in acht worden genomen. Zo is de Minister aanwezig bij de herdenking op de Canadese begraafplaats in Holten en legt Commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Bauer een getuigenis af in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. De defensieonderdelen laten via hun online kanalen beelden zien van de herdenkingen die zij organiseren, onder andere op de Grebbeberg, landgoed Bronbeek, de voormalige vliegbasis Soesterberg en de Marinebasis in Den Helder. Op Schiphol Plaza brengt de Koninklijke Marechaussee om 20:00 uur een eregroet.

Related Posts

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.