Twee decennia Nederlandse Rode Baretten 11 Luchtmobiele Brigade (Air Assault) ‘7 December’Featured

Twee decennia Nederlandse Rode Baretten 11 Luchtmobiele Brigade (Air Assault) ‘7 December’

IMG_6797

2012 was een bijzonder jaar voor 11 Luchtmobiele Brigade (11 LMB). Gevierd werd het feit dat de brigade twintig jaar geleden werd opgericht, maar ook wist de eenheid met succes haar combat readiness evaluation te doorlopen. Dit gebeurde in september tijdens de in Duitsland gehouden oefening Peregrine Sword. In Wildflecken toonde de brigade hoe zij ontwikkeld is van een luchtmobiel inzetbare naar een als Air Assault in te zetten eenheid waarbij grondtroepen, transporthelikopters en gevechtshelikopters geïntegreerd optreden. 11 Air Manoeuvre Brigade, het unieke samenwerkingsverband van 11 Luchtmobiele Brigade (Air Assault) en het Defensie Helikopter Commando, is de belichaming van deze integratie. Intussen behoren ook para inzet, gemotoriseerd optreden en ondersteuning van Special Forces tot de inzetmogelijkheden van 11 LMB.

IMG_6774

Deze multifunctionele, snel inzetbare eenheid is in staat haar taken onder alle omstandigheden uit te voeren: in koud weer, de jungle, de woestijn en in verstedelijkt gebied. Eenheden van deze lichte infanterie brigade hebben de afgelopen twintig jaar missies uitgevoerd op de Balkan, in Cyprus, Eritrea, Irak en Afghanistan. Maar ook nationale operaties worden in toenemende mate ondersteund.

IMG_6727 IMG_6722 IMG_6744

Recent is er een boek over de Nederlandse luchtmobiele brigade verschenen van de hand van auteur Laurens van Aggelen. Het boek ‘De Nederlandse Rode Baretten’ schetst een gedetailleerd beeld van de ontwikkeling van 11 LMB en kwam tot stand na meer dan 70 interviews met huidige en voormalige sleutelfunctionarissen.

lmb121019hh1015

Dutch Defence Press had het voorrecht aanwezig te mogen zijn tijdens de demonstratie die op 19 oktober gehouden werd ter gelegenheid van het 20-jarige bestaan van deze bijzondere brigade. De diverse inzetopties uit het verbreed operationeel concept kwamen hierbij één voor één aan bod. Na afloop van de demonstratie op het Militair Luchtvaart Terrein Deelen nam de huidige commandant 11 LMB, brigade-generaal Nico Geerts, het eerste exemplaar van het jubileumboek in ontvangst.

IMG_6778 IMG_6767 IMG_6803

Hieronder volgt een fotografische impressie van die dag:

IMG_6729

Related Posts

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.