Nieuwe vorm kennismakingsdagen moet bijdrage leveren aan voorkomen hoge uitvalpercentage bij school LuchtmobielFeatured

Nieuwe vorm kennismakingsdagen moet bijdrage leveren aan voorkomen hoge uitvalpercentage bij school Luchtmobiel

De opleiding tot militair van de 11 Luchtmobiele Brigade (LMB) kent een hoog uitvalspercentage. Dat ongeveer zo’n 60 tot 70% van de leerlingen uitvalt voor de eindoefening is eerder regel dan uitzondering. Hoog tijd om daar wat aan te doen. Op initiatief van de sectie G1 LMB zijn de kennismakingsdagen (KD) totaal vernieuwd naar het concept van het Korps Commandotroepen (KCT). De tijd van snuffelen (alleen kennismaken en informatie krijgen) is voorbij. De toekomstige KD-LMB staan in het teken van pre-selectie. Na een eerste succesvolle pilot is door de C-LMB, brigadegeneraal Otto van Wiggen, al besloten dat nieuw instromend personeel eerst de KD moet hebben bezocht en deze succesvol moet hebben afgesloten.

Een onjuist (beroeps)beeld van 11 LMB op zich en onvoldoende bekendheid met de fysieke en mentale zwaarte van de opleiding leidt tot het hoge uitvalspercentage. Door de KD in te zetten als selectiedagen kan een goed beeld verkregen worden welke kandidaten potentie hebben om de opleiding te halen.

Veranderen van doelgroep
De kennismakingsdagen oude stijl waren voor iedereen toegankelijk. Voorheen kon ieder die enige interesse had in werken bij 11 LMB zich opgeven voor de KD. Dat is nu afgeschaft. Alleen mensen die écht geïnteresseerd zijn in een baan bij de LMB worden uitgenodigd. “We willen graag het kaf van het koren scheiden. We zijn opzoek naar deelnemers waarvan wij denken dat ze opleidbaar zijn”, vertelt projectofficier pilot-kennismakingsdagen eerste luitenant Willem Elast. “Mede daarom hebben we het Diensten Centrum Personeelvoorziening (DCPV), Psychologisch Advies Selectie (PAS) en de school Luchtmobiel direct betrokken bij deze dagen. Zij zijn immers de specialisten en kijken mee en beoordelen de deelnemers op potentie.”

Selectie en zelfselectie

In eerste instantie is zelfselectie erg belangrijk. Het begint allemaal online als geïnteresseerden informatie zoeken. “We hebben de internetsite dusdanig aangepast dat thuis al duidelijk wordt of het zin heeft om je op te geven”, zegt eerste luitenant Elast. “De website van 11 Luchtmobiel is recent uitgebreid met de volledige informatie over de fysieke eisen. Daarnaast komt er een promofilm die is gemaakt tijdens de eerste pilot. Als de geïnteresseerden denken ‘geschikt’ te zijn kunnen ze zich opgeven.”

Pilot kennismakingsdagen

De pilot is dit jaar twee keer gehouden; drie dagen in oktober en drie dagen in november. De eerste dag staat in het teken van een sporttest en fysieke keuring die beiden gehaald moeten worden. Tijdens de dagen in oktober werd van de deelnemers verwacht dat 2700 meter lopen binnen 12 min, 20 push-ups, 30 sit-ups en vijf meter touwklimmen geen probleem is. Daarnaast werd hun lengte, vetpercentage en gewicht zorgvuldig gemeten. In november wordt het touwklimmen vervangen door een zwemtest. Dit omdat touwklimmen tegenwoordig niet meer aangeleerd wordt op middelbare scholen en dit gemakkelijk aan te leren is. “Jongens die niet aan deze fysieke eisen voldoen worden na een exit-gesprek naar huis gestuurd”, legt Elast uit. “De overgebleven jongens doen de andere dagen mee aan verschillende activiteiten op de kazerne zoals de hindernisbaan, touwbaan en survival. Ook krijgen ze les in vaardigheden als Diemaco, kaartlezen en de klimtoren. Tijdens deze activiteiten wordt door de begeleiders van PAS en het Schoolbataljon gekeken naar de competenties van de jongens en meisjes. Hebben ze teamspirit, nemen ze initiatief en zijn ze verantwoordelijk? Op basis van deze beoordelingen en korte aanvullende gesprekken met PAS krijgen de deelnemers op de laatste dag een vrijblijvend advies en een certificaat. Deelnemers die volgens hun certificaat ‘met succes hebben deelgenomen’ kunnen direct solliciteren.”

BSF_6498-1 - kopie

Geschikt – ongeschikt

Van de 57 deelnemers die in oktober zijn komen opdagen kregen uiteindelijk 25 jongens een positief advies om te mogen solliciteren – 23 daarvan hebben dit gelijk gedaan. Na het inzenden van de sollicitatieformulieren volgt in Amsterdam nog het proces met de reguliere algemene fysieke-, medische- en psychologische keuring van de landmacht. Wanneer ze deze hebben gehaald volgt nog een antecedenten onderzoek. Oorspronkelijk waren er 30 opleidingsplaatsen bij de School Luchtmobiel beschikbaar voor de opkomst moment in april. Vanwege de instroomstop voor spijkerbroeken (lees burgers) is het zeer onzeker of zij gegarandeerd geplaatst kunnen worden.

BSF_6367-1 - kopie

Toekomst

Voorlopig blijft het voor de ‘spijkerbroeken’ bij de kennismakingsdagen van oktober en november, vanwege die organisatiebrede personeelsstop. De instroom van nieuw personeel moet nu voorlopig voorzien worden door het ‘Loopbaanlint’, jonge mensen die de mbo-opleiding ‘Veiligheid en Vakmanschap’ volgen aan een van de Regionale Opleidings Centra. Ook uit deze groep moeten mensen met een voorkeur voor de LMB de KD volgen. De KD voor deze groep worden voor het eerste in januari of februari 2011 gehouden. Het format van de KD volgens het oude concept is in ieder geval verleden tijd. “De effectiviteit van de nieuwe vorm van kennismakingsdagen heeft zich al heeft bewezen bij het KCT”, zegt eerste luitenant Elast. Hij is ervan overtuigd dat de lichtingen die in de toekomst starten een minder hoog uitvalspercentage zullen hebben. De pre-selectiedagen worden verplicht, voordat er gesolliciteerd kan worden naar een opleidingsplek voor de rode baret.

Related Posts

4 Comments

 1. Pak-Long
  15 december 2010 at 00:04

  Mooi om te zien dat hetgeen ik in 2006/2007 al voorspelde nu is uitgekomen. In 2006 begon het KCT met de KD KCT, die toen nog de SF KD werden genoemd. In 2003 heb ik die dagen opgezet, alleen ontbrak het aan mankracht om ze daadwerkelijk uit te voeren. Daarnaast werkte defensie ook niet erg mee eerlijk gezegd! In 2005 is een nieuwe poging gedaan met nog beter uitgewerkte dagen op te starten. Pas in 2006 kon dat omdat “toen al” de benodigde mankracht er eindelijk was. Daarna zijn de dagen verder ontwikkeld tot wat ze nu zijn. Toen ze eenmaal draaiden riep ik al dat elke eenheid dergelijke dagen zou moeten/kunnen houden. Het concept is namelijk op elke eenheid toepasbaar. In 2007 is LMB aanwezig geweest bij een aantal afleveringen van de KD en ze zagen dat het goed was. Het concept heeft zich bij het KCT in ieder geval bewezen met zo’n 150 aanmeldingen per maand. Alleen jammer dat, met “dank” aan de bezuinigingen, ze voor de spijkerbroeken voorlopig in de koelkast staan.

 2. Bennie
  27 december 2010 at 22:28

  goede zaak, begreep eigenlijk nooit waarom de luchtmobiele brigade de aparte keuring die zij eerst hadden hebben afgeschaft.

 3. Anne
  7 januari 2011 at 23:49

  Toch wel jammer dat de web site van de 11e luchtmobiele brigade niet werkt, groen scherm en meer niet

 4. Mark
  22 maart 2011 at 11:17

  Waar kan je je opgeven voor de kennismakingsdagen?

  Mark, kijk hier voor alle info http://www.werkenbijdelandmacht.nl/index.php

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.