Kennismakingsdagen KCT, de eerste hordeFeatured

Kennismakingsdagen KCT, de eerste horde

Om Commando Speciale Operaties te worden moet er een behoorlijk aantal hordes worden genomen. De eerste horde zijn de Kennismakingsdagen Korps Commandotroepen (KD-KCT). Deze driedaagse kennismaking is verplicht voor iedereen die wil solliciteren naar een baan als commando speciale operaties, ongeacht of hij spijkerbroek (burger) of actief dienend militair is. DDP liep een paar dagen mee en licht een tipje van de sluier op.

De KD-KCT hebben een tweeledig doel. Allereerst kan het Korps kijken of een kandidaat voldoet aan de eisen die het stelt aan haar personeel. In tweede instantie kan de kandidaat een kijkje in de keuken krijgen van Nederlands meest getrainde eenheid en het militaire leven bij het Korps om zo voor zichzelf uit te kunnen maken of dit het leven is dat hij ambieert.

Het KCT is uniek als Special Forces eenheid in dat het kandidaten toelaat die direct uit de burgermaatschappij komen, Vergelijkbare SF eenheden van ander landen laten alleen maar actief dienende militairen toe met een behoorlijke ervaring. Niet veel spijkerbroeken halen het einde van de opleiding en zullen gaan werken als Commando Specops. Maar ook onder de militaire kandidaten zitten veel afvallers. Die afvallers zijn niet alleen kandidaten die het fysiek niet aan kunnen of geblesseerd raken maar de zware mentale druk is niet iets wat veel mensen aankunnen.

Het was niet uitzonderlijk als van de honderd kandidaten die aan de opleiding begonnen, er maar een stuk of acht de eindstreep haalden. Dat grote uitvalpercentage brengt enorme kosten met zich mee en brengt ook de vulling  van de parate commandotroepencompagniën in gevaar.

Om hier wat aan te doen werd er vanuit het Korps een plan ontwikkeld om te proberen om meer kandidaten aan de eindstreep te krijgen. Niet door de eisen of de basis van de opleiding te veranderen maar om aan de voorkant, bij de sollicitatie, te zorgen dat daar meer geschikte kandidaten de opleiding in gaan. Natuurlijk kan bij zo een zware opleiding nooit van tevoren met enige zekerheid worden gezegd of een kandidaat de eindstreep haalt. Maar waar je wel voor kunt zorgen is dat alleen kandidaten beginnen die een realistische kans hebben de eindstreep, de groene baret, te halen. De Kennismakingsdagen KCT werden zo een feit en de eerste horde voor de kandidaten.

De drie dagen die de KD-KCT duren worden vrijwel elke drie weken gehouden, van woensdag tot en met vrijdag. Er is plaats voor tussen de 80 en 100 kandidaten per keer en militairen en spijkerbroeken doen de KD samen. En ook dat heeft een reden. Zo kunnen de militairen de spijkerbroeken helpen bij een aantal taken die tijdens het verblijf op het Tentenkamp Noord (Meerkamp) moeten worden gedaan en voor militairen gesneden koek zijn. Ook kunnen de militairen hun ervaringen in het leger delen met de spijkerbroeken. Toch zit er verschil in de programma’s van beide groepen.

Wat voor alle kandidaten geldt en wat ook als eerste wordt getest, zijn de fysieke eisen die aan een commando worden gesteld. En deze eisen zijn spijkerhard en als je ze niet haalt, ga je meteen woensdagmiddag al weer naar huis. En wat zijn deze eisen dan? Een Coopertest waarbij in twaalf minuten hardlopen minimaal 2800 meter moet worden gehaald, zeven meter touwklimmen, dertig keer opdrukken in twee minuten, veertig sit-ups in twee minuten en zes keer optrekken in de bovengreep waarbij de kin boven de rekstok moet komen zonder tijdslimiet. Ondanks dat op de wervingssite van het KCT duidelijk staat dat je je pas moet aanmelden voor de KD-KCT als je daaraan kan voldoen, gaat nog steeds ongeveer de helft van de deelnemers na de sporttest naar huis. De grootste horde blijkt de Coopertest te zijn. Je wordt al naar huis gestuurd als je 2799 meter haalt.

Je diskwalificeert jezelf voor minimaal een jaar als je na de sporttest naar huis wordt gestuurd. Proberen staat vrij maar iemand die toch al weet dat hij de sporttest niet gaat halen maar zich toch opgeeft, houdt ook een schaarse plek bezet voor een kandidaat die wel de eisen haalt maar moet wachten. Het aantal plekken is immers redelijk beperkt en de geplande KD’s lopen snel vol.

Om de mentale gesteldheid van de kandidaten te beoordelen is een heel team van psychologen aanwezig tijdens alle dagen van de KD. Met de militairen voeren ze een uitgebreid gesprek op woensdagochtend. Maar verder lopen ze rond de kandidaten als ze keihard bezig zijn met alle opdrachten die ze krijgen van de KCT sportinstructeurs. Met een aantekenboekje in de hand observeren ze iedereen. Alle kandidaten hebben bij aankomst een nummer gekregen en zijn gefotografeerd. Dat nummer dragen ze alle dagen om hun arm om ze zo herkenbaar te maken voor de psychologen en sportinstructeurs.

Na het zwemmen is er op het tentenkamp nog een uitgebreide presentatie over het KCT door het hoofd van het bureau voorlichting van het Korps. Op de tweede avond op het tentenkamp zijn er ook presentaties door leerlingen uit de VCO (voortgezette Commando Opleiding) en commando’s uit een van de parate compagnieën. De kandidaten worden aangemoedigd om vragen te stellen. Als ze weer naar huis gaan moeten ze geen vragen meer hebben over de opleiding en het leven van een commando Specops. Alleen dan kunnen ze een goede overweging maken voor zichzelf of dit de baan is die ze willen.

Tijdens de KD-KCT worden de kandidaten door de sportinstructeurs flink aan de tand gevoeld waar bij niet alleen fysieke aspecten maar ook de mentale druk behoorlijk wordt opgevoerd. En dat alles natuurlijk met een kritische blik van de psychologen. De  activiteiten op de foto’s zijn slechts een paar voorbeelden van het arsenaal aan mogelijkheden die de sportinstructeurs in de aanbieding hebben om de kandidaten het vuur dicht aan de schenen te leggen.

Hebben de KD-KCT effect? Door de zwaarte van de selectie en trainingsprocedure is dat heel moeilijk objectief te meten. Het aantal kandidaten dat uiteindelijk de eindstreep haalt en werkelijk de groene baret mag dragen is afhankelijk van heel veel factoren. Toch is het aantal afvallers in het begin van de opleiding kleiner omdat de kandidaten al een realistischer beeld hebben van wat hen te wachten staat. Maar het blijft de zwaarste opleiding en selectie binnen de NATO dus is het nooit zeker of een kandidaat de eindstreep haalt.

Voor meer informatie kun je op de advertentie van de Kennismakingsdagen KCT in het rechter blok klikken.

Wil je contact met andere geïnteresseerden, meldt je dan aan op het KCT Forum

Related Posts

2 Comments

  1. Requillio M
    7 oktober 2011 at 11:40

    jullie moeten gewoon de leeftijd t/m 34 ook mee laten doen . dan zien jullie wat wat er van komen zal. genoeg talent ambities en kwalitijd hier zo . aanrader he

  2. mitchell
    21 april 2013 at 01:52

    Ware bikkels , dromen horen werkelijkheid te worden maar deze test is alleen voor de ware bikkels, ijzervreters. Vele teleurstellingen en gebroken mannen, het is de ultieme test ! Heel veel respect voor deze jongens.

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.