Eerste CH-47F MYII CAAS Chinook binnenFeatured

Eerste CH-47F MYII CAAS Chinook binnen

Vanmiddag werd in een select gezelschap de allernieuwste Chinook helikopter voor 298 Squadron in ontvangst genomen. Deze CH-47F MYII CAAS (Common Avionics Architecture System) Chinooks zijn de allernieuwste uitvoering van deze helikopter die zijn loopbaan begon in de Vietnam-oorlog.

Met het overdragen van de eerste Chinook dit jaar krijgt de Koninklijke Luchtmacht stapsgewijs de beschikking over een moderne, toekomstbestendige transporthelikoptercapaciteit die voor (inter)nationale partners en samenwerkingsverbanden waar ook ter wereld kan worden ingezet. Vijftien helikopters worden gestationeerd bij het 298 squadron op vliegbasis Gilze-Rijen. De andere vijf zijn permanent ingedeeld bij 302 squadron in Fort Hood, Texas, waar Nederlandse helikopterbemanningen trainen.

Screenshot van de livestream

Met de start van het project Vervanging en Modernisering Chinook is in 2015 besloten om de huidige elf CH-47-D Chinook helikopters te vervangen door nieuwe helikopters en de zes CH-47F toestellen te moderniseren tot de zelfde standaard. Daarbij is de Chinook vloot met drie nieuwe toestellen uitgebreid tot in totaal twintig.

Livestream van de aankomst en overdracht

Schaarse helikoptercapaciteit

Bij militaire operaties zijn transporthelikopters van grote waarde. Zij zijn flexibel, doeltreffend en snel inzetbaar en leveren daarmee en belangrijke bijdrage aan de Nederlandse missies. Deze helikoptercapaciteit is schaars, zowel in Nederland als daarbuiten. Met de vervanging en uitbreiding van de Nederlandse Chinook-capaciteit nemen de oefenmogelijkheden, de inzetbaarheid en het voortzettingsvermogen van de krijgsmacht toe.

Screenshot van de livestream

CH-47F MYII CAAS

De CH-47F MYII CAAS is een up-to-date wapensysteem dat beschikt over nieuwe technologieën die aansluiten op het informatie gestuurd en genetwerkt optreden. Het past bovendien bij de Defensievisie 2035 en de weg naar een toekomstbestendige luchtmacht. Ook zorgt de invoering van dit type Chinook voor een betere beschikbaarheid van transporthelikopters door een nieuw onderhoudssysteem en meer synergie met andere gebruikers.

Meer informatie op de website van het Ministerie van Defensie

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.