42 BVE, op weg naar Uruzgan, introductieFeatured

42 BVE, op weg naar Uruzgan, introductie

In juli 2007 vertrekt 42 Brigade Verkenningseskadron (13 Gemechaniseerde Brigade uit Oirschot) als onderdeel van TFU-4 (Task Force Uruzgan, vierde rotatie) naar Afghanistan. Het komende jaar kunt u lezen en zien hoe het deze eenheid vergaat. In dit artikel de introductie.

Boreel: 42 BVE vormt samen met de andere verkenningseskadrons van de Koninklijke Landmacht het ‘Regiment Huzaren van Boreel’ en heeft derhalve een rijke traditie. Deelname van dit historische regiment aan de slagen bij Quatre Bras en Waterloo in 1815 spreken misschien wel het meest tot de verbeelding. De voorloper van het eskadron nam van 1947 tot 1950 ook deel aan de politionele acties op Java en Sumatra.

42 BVE werd vijf jaar geleden opgericht. In oktober werd meteen na het bekend worden van de uitzending de organisatie van de eenheid omgevormd van verkenningseskadron naar infanteriecompagnie. Om op de juiste sterkte te komen is een infanteriepeloton van 17 Pantserinfanteriebataljon ‘Fuseliers Prinses Irene’ aan het eskadron toegevoegd. In Uruzgan zal 42 BVE onderdeel gaan vormen van de Battlegroup en als zodanig deel uit maken van de gevechtskracht die naast het Provinciaal Reconstructie Team (PRT) actief is. Voor de duur van de uitzending wordt de eenheid onder bevel gesteld van de hoofdeenheid, 13 Infanteriebataljon Luchtmobiel uit Assen.  

Familiedag: Herhaling vormt het belangrijkste leermiddel in de ogen van de eskadronscommandant, majoor Henk Ouwehand. Niet alleen voor de militairen onder zijn bevel, maar ook voor de familie en vrienden die achterblijven, het zogenoemde thuisfront. Met die insteek organiseerde de eenheid in december een familiedag. “Hoe vaker ze de informatie te horen krijgen, hoe beter het blijft hangen”, aldus Ouwehand. Bijna vierhonderd familieleden kregen onder andere beelden uit Afghanistan te zien en de eerste informatie over de uitzending en de taken van het eskadron in Afghanistan. “Op de officiële thuisfrontdag vlak voor de uitzending krijg ik niet meer de gelegenheid om zelf de familie van mijn militairen te spreken. Die wordt georganiseerd door het 13e in Assen.” De familie kreeg op de familiedag de gelegenheid om kennis te maken met het kader en de militairen met wie hun zoon en dochter op uitzending gaat. Ook de wapens, uitrusting en voertuigen werden niet vergeten.

Druk: De eenheid krijgt het in het eerste half jaar van 2007 druk. Toch zijn ze tot de uitzending vrijwel elk weekeinde thuis. Een bewuste keuze van de commandant die toch voor zoveel mogelijk rust wil zorgen. Alleen tijdens de schietserie in Duitsland is het niet haalbaar om heen en weer te pendelen en blijft de eenheid ter plaatse. Herhaling is ook hier het toverwoord en dus zit het oefenschema er vol mee. Alles staat in het teken van de uitzending. Zelfs de sport is gericht op de inzet in Afghanistan.

De mannen en vrouwen van 42 BVE gaan een interessante periode tegemoet. Maar ook na terugkeer uit Afghanistan is het niet gedaan. Als dan de verkenningstaak weer wordt opgepakt, stroomt de Fennek in en krijgt de eenheid weer een nieuwe uitdaging.

Related Posts

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.