Kersverse kaderleden Korps MariniersNews

Kersverse kaderleden Korps Mariniers

gvo-100312-627

Het Korps Mariniers heeft er sinds vrijdag 12 maart 46 nieuwe kaderleden bij. Op deze dag werden op de Van Ghentkazerne in Rotterdam de geslaagden van de VVO (Voorgezette VakOpleiding) bevorderd tot korporaal. Dat gebeurde op een feestelijke manier in het bijzijn van familie en vrienden.

In zijn toespraak memoreerde de commandant van het Mariniers Opleidingscentrum, luitenant-kolonel Peter Jan de Vin, aan de nieuwe verantwoordelijkheden van de kersverse korporaals. “Er is het nodige in jullie geïnvesteerd om zeker te stellen dat we hier vandaag kaderleden hebben staan die voldoen aan de eisen die het Korps Mariniers aan hen stelt, want vanaf vandaag ben je onderofficier en sta je voor het eerst niet enkel tussen de manschappen maar ook boven hen. Daarnaast stel je als leider een norm. Jullie zijn het voorbeeld waar ondergeschikten zich aan spiegelen. Maar die voorbeeldfunctie heb je ook voor collega’s. Door een voorbeeld te zijn, dwing je op een natuurlijke wijze respect af.”
“Best man” van de opleiding werd de kersverse korporaal Bas Hendrickx. Hij werd gekozen door de andere geslaagden. “Op deze manier krijg je geen zware gezichten van de maten”, verduidelijkt sergeant Glazenborg, instructeur VVO. Bas werd daarvoor beloond met een oorkonde en het mariniersbeeldje uit handen van luitenant-kolonel De Vin.

gvo-100312-616

De VVO duurt 29 weken en leidt mariniers op tot onderofficier. Bij het Korps mariniers is korporaal de laagste onderofficiersrang, in tegenstelling tot de andere krijgsmachtdelen, waar sergeant de laagste is. Het Mariniers Opleidingscentrum (MOC) draait twee van deze opleidingen per jaar. Mariniers die vier tot vijf jaar bij het Korps zitten en in positieve zin opvallen komen in aanmerking voor deze pittige opleiding.
De opleiding zelf is in twee delen uiteen te halen. In het eerste gedeelte, de eigenlijke onderofficiersopleiding, wordt de kandidaat geschoold in het lesgeven en in praktische vaardigheden als militaire exercitie, schietinstructie en de nodige didactische vaardigheden. Het tweede gedeelte bevat de vaktechnische opleiding. Hierin gaan de mannen veel het veld in en wordt het leiding geven aan een geweergroep in de praktijk bijgebracht.
Als afsluiting vind er een uitdagende eindoefening van tien dagen plaats. “We zijn begonnen in de Marnewaard en zijn uiteindelijk in de buurt van Budel en Weert uitgekomen. Het algemene scenario was dat Limburg zich wilde afscheiden van Nederland. We zijn begonnen met sociale patrouilles en dat escaleerde naar een gewapend treffen”, verteld “best man” Bas. “Het was de bedoeling te beginnen met een amphibische operatie maar die kon door de ijsgang op de Waddenzee helaas niet doorgaan”, vult sergeant Glazenborg aan. “De eindoefening viel samen met de val van het kabinet. Dat paste precies in het scenario en gaf een realistisch tintje aan de oefening.”
Bas had van tevoren een goed beeld van de opleiding die begon met instructievaardigheden. “Het was best wel wennen om voor een groep te staan. In het begin is leidinggeven moeilijk maar later kenden we elkaar beter en denk je er niet meer over na. Fysiek was het goed te doen.”
Volgens Glazenborg ligt de nadruk op leiderschap tijdens de opleiding. “Met de skills en drills gaan we terug naar de basis zodat alles wat er in de jaren is ingeslopen eruit gehaald wordt en iedereen weer hetzelfde doet. Dat doen we eerst in een leerfase en daarna bij de gevechtstrainingen. Verder zit alles erin, van IED’s to medevac“.

gvo-100312-592

“Vanaf december 2010 zal de VVO nog maar 18 á 20 weken gaan duren”, verteld De Vin. “We halen delen eruit en gaan die eerder aanbieden aan mariniers die ons opvallen en die later in aanmerkingen kunnen komen voor de VVO. In plaats van dat we vier jaar wachten zien we de man al eerder en geven we hem op jongere leeftijd al meer verantwoordelijkheid. Zo halen we de praktische schietinstructeursopleiding naar voren. De marinier die deze opleiding heeft gedaan (die nu nog in de VVO zit. GvO.) mag dan lesgeven op alle infanteriewapens, basis fieldcraft en mag de klein kaliber wapensimulator (KKW-sim) bedienen.” In een later artikel zullen we op de verschillende opleidingen van het MOC terugkomen.

Het zal de (oud)mariniers en aanhangers van het Korps genoegen doen dat dit slechts het eerste van een reeks nieuwe artikelen is over het Korps Mariniers op deze website. Volg ons op Twitter of via de RSS-feed en u hoeft niets te missen.

Related Posts

3 Comments

 1. Jan Kaas
  17 maart 2010 at 18:23

  The Few, The Proud…

  Goede zaak Leo & Gerard!!

  Keep us informed!

 2. Mark
  29 maart 2010 at 19:26

  Mooi werk Leo en Gerard, ook eens een mooi artikel van de Mariniers welke ik hoog heb zitten als oud-luchtmobiel.

  Greetz,

  Mark

 3. Ron
  21 juli 2011 at 16:21

  Mooi artikel. Ik denk nog heel vaak aan mijn fantastische tijd bij het korps Mariniers. Als ik nu weer 17 jaar zou zijn, dan zou ik wederom kiezen voor de Mariniers. De korpsgeest die daar heerst onder de maten, de professionaliteit in combinatie met een gezonde dosis humor en zelfkritiek, dat kom je echt nergens anders tegen!

  Voor mij nu meer als 20 jaar geleden, maar nog steeds enorm trots dat ik daar heb mogen dienen. QPO !

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.