Geneeskundige ondersteuning in de frontlinieFeatured

Geneeskundige ondersteuning in de frontlinie

Medisch personeel van Defensie wordt ingezet bij civiele instellingen. Wij willen jullie laten zien hoe de geneeskundige ondersteuning binnen Defensie eruit ziet. Dat doen we door je mee te nemen naar de bergtraining van het Korps mariniers een paar jaar geleden. Dat heeft een inkijkje in de kwaliteit van de medische keten die ontworpen is om onder grote druk en gevaarlijke omstandigheden te functioneren. Het personeel is het middelpunt hiervan.

Voor een uitgebreide uitleg/visie over de geneeskundige ondersteuning stond er eind 2018 een lang stuk in de Militaire Spectator. Dat kan je hier lezen.

Als een militair gewond raakt tijdens een gevechtsactie kan hij rekenen op zijn buddies. Elke militair is opgeleid om zichzelf en anderen de eerste zorg te verlenen. Wie kent uit de dienstplichttijd (en ook later) niet de lessen ZHKH (Zelf Hulp Kameraden Hulp). Tegenwoordig is daarin toch wel wat veranderd met de introductie van het Amerikaanse TCCC systeem (Tactical Combat Casualty Care). Elke eenheid heeft ook speciaal opgeleide militairen die direct uitgebreidere medische zorg kunnen verlenen. Deze Combat Life-Savers (CLS) hebben extra medisch materiaal bij zich en uiteraard ook extra scholing gehad. Zij moeten er voor zorgen dat de levensbedreigende verwondingen worden verzorgt en dat de gewonde naar een veilige plek in de buurt, het gewondennest, wordt vervoert voor verdere verzorging. Daar kan de gewonde militair dan gestabiliseerd worden om vervoert te worden.

Als de situate veilig is zal de gewonde van het gevechtsveld moeten worden ge-evacueert. Dat zal zonodig met een (gepantserde) ambulance gebeuren. Zijn de afstanden te groot dan zal er een zogenoemde MEDEVAC worden aangevraagd om de gewonde met een helikopter te vervoeren.

De gewonde militair zal naar een Role 1, 2 of 3 hospitaal worden gebracht. Dit zal afhankelijk zijn van de afstand en de aard van de verwondingen. Vanaf Role 2 is er chirurgische capaciteit. Hieronder een Role 1 waar werd geoefend met een speciale pop waarop een opleider allerlei medische complicaties kan simuleren. Hoogstaande techniek waardoor het medische personeel van Defensie is voorbereid op alles wat er kan gebeuren. Een prima vangnet voor de samenleving.

Related Posts

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.