Commandant vliegbasis Volkel klokt 3000 uur op de ViperFeatured

Commandant vliegbasis Volkel klokt 3000 uur op de Viper

aai

Dinsdagmiddag 24 januari 2012 mocht kolonel Peter ‘Wobble’ Tankink, na een trainingsmissie vanaf vliegbasis Volkel , zijn 3000e vlieguur in een F-16 in zijn logboek aantekenen. De commandant van vliegbasis Volkel vliegt sinds 1990 op de F-16 en nam deel aan diverse operaties. Het grootste aantal uren heeft hij gevlogen in de jaren negentig. Tegenwoordig vliegt hij nog enkele uren per jaar in de F-16 om operationeel betrokken te blijven.

CVB3000-(klein)

De uren die jachtvliegers maken in een F-16 jachtvliegtuig zijn uren tijdens operationele missies en diverse trainingsuren in Nederland en het buitenland. Daarnaast wordt veelvuldig ‘gevlogen’ in een simulator waarin met name noodprocedures worden getraind. Iedere vlieger moet jaarlijks een minimum aantal vlieguren maken om vaardigheden en procedures te trainen. Die training en ervaring is essentieel om ingezet te kunnen worden tijdens operaties en missies in Nederland en het buitenland.

P1020197klein

Het behalen van 3000 vlieguren in de multifunctionele F-16 is tegenwoordig voor maar weinig Nederlandse vliegers weggelegd. Kolonel Tankink is de achtste jachtvlieger binnen de Koninklijke Luchtmacht (KLu) die deze mijlpaal bereikt. Zijn meeste uren heeft hij gevlogen in de jaren negentig. Tankink startte zijn carriëre op vliegbasis Leeuwarden bij 322 Squadron in 1990. In deze periode doorliep hij verschillende functies op het squadron en nam hij deel aan de verschillende missies boven de Balkan. Op 24 maart 1999, de eerste dag van Operatie Allied Force, schreef hij geschiedenis door als eerste NAVO F-16-vlieger tijdens het Kosovo-conflict met Servië een MiG 29 met een AMRAAM-raket uit de lucht te schieten. Voor de Nederlandse KLu betekende dit tegelijkertijd ook de eerste luchtoverwinning met een lucht-lucht-raket en de eerste luchtoverwinning sinds de Tweede Wereldoorlog. De foto waarop de MiG-trofee op de F16 J-063 van Tankink werd geschilderd, haalde alle internationale kranten en was hij als jachtvlieger letterlijk wereldnieuws.

Eind jaren negentig was hij Hoofd Ready Team voor de Mid Life Update (MLU) van de F-16, een moderniseringsprogramma voor het jachtvliegtuig. Daarna volgde het commandantschap over 323 Squadron, gevolgd door de functie van PCO op vliegbasis Leeuwarden en Hoofd Afdeling Jachtoperaties op het hoofdkwartier van de Luchtmacht in Breda. In deze laatste functie is Tankink ook uitgezonden geweest naar Afghanistan als commandant van de Air Task Force. In januari 2011 begon Tankink aan zijn huidige functie, het commando over de vliegbasis Volkel.

Related Posts

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.