Air Manoeuvre timmert flink aan de wegFeatured

Air Manoeuvre timmert flink aan de weg

chinook_3Militairen van het Defensie Helikopter Commando (DHC) en 11 Luchtmobiele Brigade (LMB) (Air Assault) “7 december” hebben afgelopen week het gezamenlijke optreden beoefend. Het DHC zette, op 14 maart bij een actie op een oud fort aan het Hollands Diep, twee AH-64D Apache gevechtshelikopters en twee AS-532U2 Cougar– en een CH-47D Chinook transporthelikopter in. De rode baretten van het speciale Pathfinder ‘Madju’ peloton van 11 LMB en luchtmobiele genisten trainden daarbij hun eigen specialisme. Ook de nieuwe Zware Wapencompagnie van 11 LMB moest op 17 maart vol aan de bak om tijdens de tweeweekse oefening Preatorian Fight te bewijzen dat het onder vijandelijke omstandigheden in bewoond gebied kan opereren.

Beide krijgsmachtsdelen oefenen de komende tijd steeds vaker en uitgebreider voor de operationele gereedheidstatus van de luchtmobiele brigade in 2012. De eerstgenoemde actie was opgezet rondom de ‘weapon instructor’ opleiding van Cougar-vliegers, die uiteindelijk grote formaties helikopters in de lucht moeten leiden.

luchtmobiel_2 luchtmobiel_1

Tijdens deze oefening moesten zij bij het plannen van de missie ook nog eens rekening houden met het hoge water in de nabijheid van het fort en de harde wind. De twee Apache gevechtsheli’s van 301 Squadron gebruikten tijdens deze actie hun waarnemingsmiddelen om mogelijke tegenstand te traceren en uit te schakelen. Hierbij hielden de vliegers rekening met heftig verzet vanaf de grond, waarbij de Apaches luchtafweergeschut moesten uitschakelen. De twee Cougar transporthelikopters van het 300 Squadron zetten onder dekking van de gevechtshelikopters in zeer korte tijd genisten van luchtmobiel af op het dak van het oude fort. Een Chinook van het 298 Squadron zette enkele minuten later een groep luchtmobiele pathfinders aan de grond.

cougar3

De luchtmobiele genisten onderzochten de ruimtes van het fort op explosieve materialen. Om bepaalde ruimtes binnen te dringen, maakten zij gebruik van springstof om openingen te forceren, het zogenoemde breachen. Ook de gewondenverzorgers hadden hun trainingsmoment in de vorm van oefengewonden. Een vijandelijke tegenaanval werd door een goede coördinatie tussen grond- en luchttroepen afgeslagen, omdat de pathfinders de landingszone veilig stelden.

De oefening Preatorian Fight vormt de afsluiting van een jaar waarin de rode baretten van de nieuwe Zware Wapencompagnie zich het optreden met hun nieuwe zwaarbewapende voertuigen eigen hebben gemaakt. Op basis van ervaring opgedaan tijdens vredesmissies werd in 2010 begonnen met het omvormen van 11 Staf Antitank (STAT) Compagnie naar een Zware Wapencompagnie. Onder meer uit de missie in Afghanistan bleek de behoefte aan zelfstandig opererende verkenningseenheden met meer vuurkracht en grotere mobiliteit.

20110316_zware_wapencomp_zs1020

Voor de vorig jaar gestarte pilot werd het lichte Luchtmobiel Speciaal Voertuig (LSV) vervangen door Mercedes Benz terreinwagens, omgebouwde ziekenvoertuigen. De driekoppige bemanningen, voorzien van een zwaar .50 kaliber machinegeweer, twee lichte machinegeweren en GILL-antitankraketten, maken meer offensief en zelfstandig optreden mogelijk.

lsv_sneeuw 20110316_zware_wapencomp_zs1033 20110316_zware_wapencomp_zs1075

Met Preatorian Fight sluit de Delta-compagnie van 11 Infanteriebataljon (Air Assault) ‘Regiment Garde Grenadiers en Jagers’ een jaar af waarin de nieuwe manier van optreden en het nieuwe materieel uitvoerig zijn getest. De oefening speelt zich grotendeels af in het bewoonde gebied van Brabant en Limburg. De uitdaging ligt tijdens Preatorian Fight met name bij de samenwerking met ondersteunende eenheden. Zo moet vuursteun worden ingeroepen van 11 Mortiercompagnie en van Apache gevechtshelikopters. Ook het optreden buiten de militaire oefenterreinen en het rekening houden met de bevolking zorgt voor een extra dimensie. Eerdere oefeningen waren gericht op de samenwerking van de 3 bemanningsleden van het voertuig en het opereren in kleine groepen. Het oude voertuig LSV bood immers maar plaats aan twee personen en deze indeling vroeg een andere manier van optreden.


Related Posts

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.